ELY -keskuksen yritysten kehittämispalvelut - konsultointi Olen ELY-keskuksen pk-yritysten kehittämispalvelujen hyväksytty sopimustoimittaja eli toimin asiantuntijana keskuksen rahoittamiin kehitysprojekteihin, erityisesti yrityksen kasvun ja uudistamisen sekä innovaatioiden kaupallistamisen konsultointiprojekteissa. Lisäksi autan yrityksen nykytilan kartoittamisessa erillisessä analyysiprojektissa.
ELY:n konsultointipalvelujen hyödytELY -keskus rahoittaa asiantuntija-apua vakiintuneen pk-yrityksen liiketoiminnan laajentamiseen tai liiketoimintaosaamisen kehittämiseen. Startup -yritystä voidaan avustaa innovaation kaupallistamisessa. Toimialarajoituksia palvelujen käyttämisessä ei ole, ja ne soveltuvat myös yksityisille elinkeinonharjoittajille ja yksinyrittäjille. Palvelun hinta yritykselle on 325 € + alv / päivä – loput kustannuksista (suurimman osan niistä) kantaa ELY -keskus. Konsultointitoimeksiannon kesto määräytyy tarpeen mukaan, yleensä se on kahdesta neljään päivään kerralla, maksimissaan kuitenkin viisi päivää. Kolmen vuoden aikana yritys voi saada tukea maksimissaan viidelletoista päivälle. Jos yrityksen kehitystarpeet ovat vielä hahmottumattomia, tulee ennen konsultointiprojektia tehdä erillinen analyysi, jonka kesto on useimmiten yksi päivä, poikkeustapauksissa kaksi päivää. Analyysipalvelun hinta yritykselle on 260 € + alv / päivä. Palveluja käyttäneet yritykset ovat olleet hyvin tyytyväisiä – 90 % niistä on valmis suosittelemaan palveluja myös muille pk -yrityksille.
Konsultointipalvelun avulla kehitetään ja vahvistetaan yrityksen liiketoiminnan parempaa hallintaa uudistumisen, kasvun ja kansainvälistymisen haasteissa ja/tai ulkoisissa tai sisäisissä muutostilanteissa. Voidaan myös määritellä, kuinka tuotteita ja palveluja myydään ja markkinoidaan oikeille asiakkaille oikealla tavalla. Usein kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyy resurssien ja rahoituksen suunnittelu siten, että päätetyt toimenpiteet voidaan käynnistää riittävän nopeasti ja voimakkaasti. Kasvu ja kansainvälistyminen tuovat usein toiminnan, osaamisen ja organisaation kehittämistarpeita, jotka myös voivat olla kehittämisen fokuksessa. Jos yrityksellä on innovaatio, jolla halutaan luoda uutta kasvavaa kansallista tai kansainvälistä liiketoimintaa ja/tai uudistaa yrityksen tuotteita, palveluja tai liiketoimintamallia, konsultointi tuo siihen ulkoista apua. Usein keskitytään innovaation markkinakelpoisuuden parantamiseen, liiketoiminta- ja ansaintamallin kehittämiseen tai vaikkapa digitaalisuutta hyödyntävän liiketoiminnan kehittämiseen. Myös tuotekehitykseen ja kaupallistamiseen liittyvät esiselvitykset ja markkina-analyysit voivat olla projektin keskiössä. Projektin toteuttaminen Tyypillisesti projektit toteutetaan joko nopeana kehityssprinttinä tai hieman pidempikestoisena kehittämisen matkana. Toteutustapoja on toki mahdollisuus aina räätälöidä, koska yrityksen tilanne, projektin tavoitteet ja tuotokset vaihtelevat suuresti. Projekti voidaan toteuttaa sopimuksen mukaan hyödyntäen tapaamisia kasvokkain ja etäyhteyksillä.
Kehityssprintin kesto on useimmiten kahden viikon ja kahden kuukauden välillä, ja konsultointipäiviä siihen sisältyy kahdesta neljään. Pyrkimyksenä on intensiivinen työrupeama, jossa valitut asiat selkeytetään seuraavien askelten pohjaksi. Hyväksi havaittu etenemismalli on kuvattu ohessa. Projektin alussa tapahtuva projektin raamittaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta projektissa saavutettaisiin laadukkaita ja käytännönläheisiä tuloksia. Tuotoksien dokumentointiin liittyy lisäksi niiden läpikäynti, jolloin projektin yksityiskohdista, niiden perusteella vedättävistä johtopäätöksistä ja tavoista mennä projektin jälkeen eteenpäin voidaan keskustella syvällisesti. Projektista tehdään ELY -keskukselle loppuraportti, johon tilaajayritys voi tehdä haluamansa muutokset. Varsinaisen projektin loppumisen jälkeen - tyypillisesti kahdesta kolmeen kuukauden kuluttua - järjestettävän seurantapalaverin on havaittu olevan tehokas tapa varmistaa projektien tuotoksien siirto yrityksen ydintoimintaan. Seurantapalaverista ei aiheudu yritykselle lisäkustannuksia. Kehitysmatkan kesto on tyypillisesti kahdesta viiteen kuukauteen, ja konsultointipäiviä siihen sisältyy neljästä viiteen. Siinä luodaan ripeästi sovitusta aihealueesta tilannekuva, jota sitten iteratiivisesti seurataan ja edelleen kehitetään toteutuksen aikana. Tällä tavalla suunnittelu ja toteutus tehokkaasti lomittuvat keskenään ja yritys saa jatkuvasti sekä käytännön toiminnasta että asiantuntijalta palautetta suunnitelmiinsa. Tällainen projektin toimintatapa on siten myös erinomainen oppimisen väline. Tyypillinen etenemismalli on esitetty viereisessä kuvassa. Projektin raamittaminen, loppuraporttiluonnoksen ja tuloksien seuranta tapahtuvat samojen linjanvetojen mukaan kuin yllä on kuvattu kehityssprintin yhteydessä. Toteuttamisen seuranta ja korjaavista toimenpiteistä sopiminen tapahtuvat yhteisissä sessioissa, joita voi olla tarpeen mukaan kahdesta neljään. Haku ELY:n konsultointiprojektilleTuen haku konsultointiprojektille on helppoa ja se tapahtuu sähköisesti ELY-palvelujen asiointikanavan kautta. Annan tarpeen mukaan neuvoja hakemuksen tekemisessä.
Hakemukseen pyydetään hakijayrityksen perustietojen (esimerkiksi yhteystiedot, omistus ja liikevaihto) ohella lyhyt kuvaus liiketoiminnasta: yrityksen tärkeimmät tuotteet ja palvelut, kilpailutilanne, taloustilanne ja näkemys ja siitä, millaiseksi yrityksen halutaan kehittyvän kahdesta kolmeen vuoden kuluessa. Lisäksi kysytään suunnitelmista liittyen rekrytointiin, omistajanvaihdokseen, kansainvälistymiseen ja investointeihin. Hakemukseen liitetään myös ohella tiedot siitä, onko yritys jo ollut yhteydessä ELY -keskukseen ja onko palveluntuottaja jo valittu mahdolliselle projektille. Jos en itse usko olevani sopiva konsultoinnin suorittamiseen, voin haluttaessa suositella muita osaavia asiantuntijoita. ELY -keskus tekee hakemuksen perusteella tukikelpoisuuden arvioinnin. Jos ratkaisu on positiivinen, siitä lähetetään tieto sekä asiakasyritykselle että palveluntuottajalle ja nämä laativat yhdessä palvelun toteutussuunnitelman. Tämä on määrämuotoinen, sisältäen konsultoinnilla tavoitellun lopputuloksen, toteutettavat toimenpiteet ja niiden tavoitteet, määrittelyn yhdessä tapahtuvista konsultointisessioista ja mahdollisista konsultin itsenäisistä tekemistä töistä sekä toteutusaikataulun. Käytännössä käymme yhdessä asiakasyrityksen kanssa keskustelun, jonka perusteella laadin luonnoksen suunnitelmasta, johon sitten asiakasyritys tekee mahdolliset muutokset ja hyväksyy. Tämä jälkeen lähetän toteutussuunnitelman ELY -keskukselle, ja kun se on arvioinut suunnitelman ja tehnyt päätöksen tuen hyväksymisestä, projekti voi alkaa. Jos yrityksellä on tukihakemuksen jättöpäivänä jo tiedossa käytettävä asiantuntija, konsultoinnin tukipäätökset tehdään yleensä noin kolmesta kymmeneen päivän aikana. Milloin ELY:n konsultointia voidaan käyttääJos pk -yrityksen liiketoiminta on vakiintunut, sen perusasiat ovat kunnossa ja se haluaa suunnitelmallisesti kehittää sitä, yrityksen mahdollisuus saada tukea konsultointiin on korkea. Pääsääntöisesti edellytetään, että yrityksellä on vähintään yksi tilikausi takana ja yritys työllistää vähintään yrittäjän tai yhden työntekijän. Innovaatioiden kaupallistamisen konsultointia voidaan myöntää myös startup -yrityksille.
Palvelua ei voida käyttää esimerkiksi yrityksen perustamiseen, markkinointimateriaalin tai verkkosivujen suunnitteluun taikka verkkokaupan rakentamiseen. Tukea ei voida myöntää, jos yritys on taloudellisissa vaikeuksissa, sillä on verovelkaa tai yritykselle on kolmen viimeisen verovuoden aikana myönnetty de minimis -tukea yli 200000 Euroa. Voit keskustella kanssani lisää ELY:n konsultointipalvelujen käyttämisestä yrityksesi kehittämiseen. Ota yhteyttä, puhelin 040 559 7010 tai lähetä sähköposti, [email protected] |
Jokunen sana taustastaniOlen auttanut uudistamaan ja kasvattamaan liiketoimintoja kymmenissä pk- ja startup-yrityksissä sekä suuryrityksissä.
Osaamiseni rakentuu omakohtaiseen ja usein kovaankin kokemukseen tulosvastuullisena yritysten johtavissa tehtävissä ja aloittavien yritysten perustajana ja vetäjänä sekä toimimiseen muiden yritysten neuvonantajana ja sparraajana. Erikoisalueitani ovat uusien liiketoimintojen ja liiketoimintamallien rakentaminen sekä niiden kaupallistaminen, markkinoinnin ja myynnin tehostaminen sekä yritysten toiminnan kansainvälistäminen. Omaan laaja-alaisen kokemuksen eri toimialojen yritysten liiketoiminnan kehittämisestä: informaatio ja tietoliikenne, elektroniikka, terveys ja hyvinvointi, kiertotalous, B2B -palvelut, kuluttajatuotteet ja -palvelut, konepajat ja valmistava teollisuus, puunjalostus, digitaaliset palvelut ja sähköinen kaupankäynti, media ja viihde. Näihin on sisältynyt tuote-, palvelu- ja projektibisneksiä sekä jatkuviin, palvelusopimuksiin pohjautuvia liiketoimintoja, Kokemukseni kotimarkkinoiden lisäksi Skandinavian, Länsi- ja Keski-Euroopan, Aasian, Kiinan ja Intian sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan markkinoista ja liiketoimintojen kehittämisestä hyödyttää asiakkaitani kansainvälistymisessä. Lisää tietoa ja näkemyksiä
|